Опалення та ГВП ресторанів і кафе
Опалення та гаряче водопостачання ресторанів має свої особливості. Ресторан, забезпечуючи комфорт і задоволення своїх гостей, як бізнес повинен приносити власникам прибуток. У цьому полягає відмінність в підході до забезпечення опалення ресторану і житлового будинку.

Ресторан або кафе, як підприємство громадського харчування має свої специфічні функції, для забезпечення яких потрібна додаткова теплова енергія.
Особливості теплопостачання ресторанів і кафе
- Тарифи на газ і електроенергію для юридичних осіб.
- Вплив комунальних платежів на прибутковість бізнесу - витрати на оплату джерел енергії повинні бути мінімальними.
- Велике приміщення залу і кілька підсобних приміщень і кухня.
- Велика витрата гарячої води (ГВП) - на миття посуду.
- Теплі підлоги - ефективні, тому що немає підлогових покриттів, які збирають пил.
- Інфрачервоні обігрівачі - нагрівають предмети, ефективні при високих стелях, але залежать від електрики.
- Необхідність кондиціонування влітку.
Вимоги до опалення ресторану, які потрібно виконати:
- Опалення ресторану не повинно створювати сторонніх запахів і забруднень інтер'єру і екстер'єру.
- Безшумність роботи опалювального обладнання.
- Нагрівання радіаторів до + 60°С
- Нагрівання теплих підлог до + 35°С
- Гарячу воду нагрівати до + 50°С
- Сумарний обсяг води залежить від масштабу ресторану і його кухні, але, як правило, потрібно не менше 3000 л на добу.
Розташування об'єкту
Заклад може бути розташоване в окремій будівлі або бути частиною будинку, загального призначення. Теплопостачання може бути живиться від зовнішніх центральних тепломереж або ж у вигляді автономного опалення, яке зазвичай встановлюється в заміських ресторанах і кафе, віддалених від централізованих тепломагістралей.
Джерела тепла
В автономній опалювальної мережі повинен бути джерело теплової енергії покриває максимальна витрата тепла об'єкта. Сумарні теплові втрати розраховуються для всіх опалювальних приміщень. Щоб обігріти ресторан або кафе в якості генератора тепла в автономній системі встановлюються котли, що спалюють органічне паливо (газ, дрова, вугілля). А щоб встановити опалення ресторанів, розташованих в центральних, історичних районах міст вибирають системи опалення з екологічно чистими генераторами тепла. Це - електричні котли, інфрачервоні обігрівачі або теплові насоси, які теж працюють на електриці і не мають забруднюючих викидів або відходів.
Обігрів вітражів і вхідних зон кафе
Багато ресторанів мають вітринне вікно або вітраж, під якими доцільно встановлювати конвекційні опалювальні прилади - конвектори або фанкойли. А якщо вхідні двері активно відкриваються протягом дня, є сенс при вході встановити теплову завісу.
Теплі підлоги в ресторані
Як правило, в закладах харчування покриття підлоги бетонне з декоративним шаром, яке щодня піддається вологого прибирання. На підлозі не збирається пил. Тому при установці системи опалення в будинку, що будується приміщенні або при капітальної реконструкції існуючого ресторану для опалення залу і підсобних приміщень доцільно встановити водяні теплі підлоги. Тепла підлога рівномірно розподілить тепло по приміщенню, створить комфортну атмосферу для гостей та персоналу ресторану. У трубах теплої підлоги необхідно забезпечити температуру подачі теплоносія від 35 до 40 ° С, на відміну від радіаторів, де потрібно забезпечити 65 ° С. Тому система з теплими підлогами раціонально використовує вироблене тепло, заощаджуючи до 40-50% коштів власникам закладу.
Обігрів відкритих майданчиків кафе і ресторанів
Навесні і восени для створення комфортних умов відвідувачам кафе і ресторанів на відкритих майданчиках встановлюють вуличні інфрачервоні обігрівачі, які нагрівають спрямованими променями предмети. Тепло від предметів нагріває навколишній простір, створюючи затишок гостям закладу на свіжому повітрі.
Наші рішення для опалення приміщення ресторанів
Для опалення ресторанів і кафе ми пропонуємо системи з повітряними тепловими насосами CTC EcoAir або геотермальними CTC EcoPart, а нагрівати гарячу воду для виробничих потреб ресторанної кухні водонагрівачем з тепловим насосом EDEL WATER.
Особливістю даної системи є збільшений сумарний коефіцієнт перетворення енергії всієї системи. Це досягається за рахунок відбору додаткового тепла з обратки теплої підлоги або радіаторів (в кількості 3-4 ° С) тепловим насосом водонагрівача EDEL Water. Послідовне перетворення тепла двома різними тепловими насосів забезпечує COP системи до 5-5,5! Гаряче водопостачання для кухні та інших господарських і виробничих потреб ресторану в цьому випадку обходиться в 7 разів дешевше встановлених загальних тарифів на гарячу воду (10 грн. / Куб м замість 74,53 грн. / Куб. М).
Максимальний економічний ефект таке рішення приносить в низькотемпературних опалювальних системах з водяними теплими підлогами і фанкойлами, тому що максимальний COP теплові насоси забезпечують при нагріванні теплоносія до 35 ° С. Саме така температура подачі потрібно для контуру водяного теплої підлоги.
Вартість системи CTC EcoAir з водонагрівачем EDEL WATER залежить від розміру опалювальної площі. А термін окупності буде тим менше, чим більше необхідна витрата тепла для обігріву об'єкту і гарячого водопостачання.
Площа ресторана, кв.м | Система опалення та ГВП | Заощадження, тис. грн./рік | Термін окупності, років | ||
---|---|---|---|---|---|
Основне обладнання | Вартість доп. обладнання та монтажа, тис. грн. | ||||
Перелік | Вартість, тис.грн. | ||||
100 | 325 | 107 | 88 | 4,9 | |
200 | 383 | 112 | 169 | 2,9 | |
400 |
Воздушный тепловой насос EcoAir 520М 3х400V инвертор |
589 | 149 | 340 | 2,17 |
600 |
Воздушный тепловой насос EcoAir 520М 3х400V инвертор |
832 | 234 | 500 | 2,1 |
Переваги опалення тепловими насосами
-
Економія витрат на опалення і ГВП ресторану до 70% в порівнянні з газом.
-
Чи не потрібні дозволи на установку в центральних, історичних або з густою забудовою районах міста.
-
Не потрібно димар і дозволу екологів на установку.
-
Система управляється автоматикою і працює автономно за встановленими параметрами.
-
Не потрібно заготовка палива та утилізація відпрацьованих газів, як для твердопаливних котлів.
Важливо
Робота встановлюваних нами систем опалення та ГВП на базі каскаду теплових насосів залежить тільки від наявності електрики. На випадок тимчасової відсутності подачі електричної енергії на об'єкт ми рекомендуємо і встановлюємо резервні джерела живлення - дизельні генератори, стабілізатори напруги.
Встановлення опалення для ресторанів і кафе
Для кожного ресторану або кафе складаємо індивідуальний проект реконструкції опалювальної системи. Звертайтеся до нас - ми запропонуємо рішення оптимально відповідає вашим умовам і запитам.
Щоб замовити монтаж системи опалення ми допомагаємо замовникам заповнити опитувальний лист. Для точних розрахунків в опитувальному аркуші збираємо інформацію про об'єкт:
- Місце розташування, контактні дані.
- Технічні параметри будівлі - площа, поверховість і план приміщень, схему існуючих комунікацій.
- Утеплення огороджувальних конструкцій - матеріали і товщина шарів.
- Необхідні вимоги замовника до системи опалення та ГВП:
- бажаний температурний режим по кожному приміщенню.
- передбачуваний витрата гарячої води.